martes, 30 de septiembre de 2014

2. FORMAT DE PÀGINA, PLANTILLES I ESTIL

En aquest segon vídeo podras personalitzar una plantilla per al teu processador de textos, ja sigui word o Openoffice writer. Estigues atent al següent vídeo.





Per entendre molt millor com gestionar els formats amb Openoffice Writer pots veure el següent vídeo de la Universitat de València (UPV):




També pots realitzar cartes a partir de Archivo-Asistentes (Auxiliars)


I després escollir la carta que vulguis:



EXERCICI

1. Utilitzant la funció arxiu-auxiliars redacta una carta semblant a la que tens de mostra. Pots inventar-te l'empresa i el motiu de la carta.



2. Amb el model de Harry Potter original, i la gestió de formats torna a reestructurar el text per a que quedi tal com la mostra que tens  a sota.


sábado, 20 de septiembre de 2014

1. FORMAT DE TEXT I PARÀGRAFS

Si has arribat fins aquí és que has superat amb èxit el nivell bàsic d'edició amb un processador de text. A continuació treballarem per obtenir el nivell mitjà, amb aplicacions més avançades. En el següent vídeo de Citylab podras aprendre configurar sagnats, salts de pàgina, col·lumnes, control de vídues i orfes, etc...

Mira el vídeo realitzat per citylab Cornellà




ACTIVITAT


Realitza el text de Harry Potter que tens baix, tal i com surt. Per realitzar-ho hauràs de:

  • Utilitzar lletra Times New Roman.
  • Títol en tamany 16, negreta, efecte d’ombra, i espaiat 2 pts.
  • Al text, el paràgraf té una sangria a primera línia de 1 cm, i l'espaiat damunt del paràgraf de 0,5 cm.
  • L’interlineat és al menys de 0,6 cm.
  • Hi ha alineació justificada, amb darrera línia a l'esquerra, hi ha control de vídues i orfes (2 línies de cada).
  • En format de dues columnes, amb un espaiat de 0,5 entre columnes i línia de separació de 0,05 pts.
  • Al primer paràgraf hi ha la inicial mostrada en gran, utilitzant 3 línies, amb distància fins al text de 0,4 cm.
  • En el segon paràgraf hi ha un bord horitzontal de 0,05 pt negre.
  • Encapçalament i número de pàgina.
  • Marge de pàgina horitzontal



Aquí tens la pàgina original sense optimitzar. Descarrégate-la i aplica les millores:


miércoles, 17 de septiembre de 2014

3. FORMAT BÀSIC DE PÀGINA DE TEXT

Ens els següents vídeos aprendràs opcions molt interessants i professionals per realitzar treballs en el processador de textos. Com introduir un encapçalament o peu de pàgina, inserir un camp prefixat o realitzar diferents encapçalaments per pàgina esquerra o dreta. 


En aquest darrer vídeo del contingut acTIC bàsic trobaràs com configurar la pàgines per fer una impressió, així com els marges de la mateixa.



ACTIVITATS

Realitza un text parlant del teu futur després de la ESO, utilitzant el programa OpenOffice. Utilitza número de pàgina, encapçalament, marges 6 a l'esquerra i 9 superior. Utilitza dues de les eines del primer bloc i dues eines del segon bloc.

Lliura tots els treballs al correu mail que et digui el professor.

2. EL TREBALL AMB DOCUMENTS DE TEXT

En els següents vídeo podràs aprendre opcions una mica més avançades del processador, tals com guardar el document de diferents maneres o programar al programa que guardi còpies del mateix.

Visiona el vídeo del Citilab Cornellà:




En el següent vídeo es presenta com alinear un text, com sagnar-ho i remarcar-lo posant vores i fer llistes numerades:



ACTIVITAT 2

- Escriu un text en OpenOffice explicant les teves aficions. Guarda el treball en format .doc, el text ha d'estar en alineació esquerre, introdueix vores horitzontals i un llistat numerat.

Pots trobar més informació a Ateneu o citylab.


1. INTRODUCCIÓ AL PROCESSADOR DE TEXTOS

En aquesta nova secció aprendrem a utilitzar un processador de textos com el Microsoft Word, per treure-li el màxim de profit. Nosaltres utilitzarem una versió lliure semblant al programa mencionat, anomenat Open Office. Aquest es pot descarregar de manera gratuïta a la pàgina d' OpenOffice.

Mira atentament els següents vídeos sobre Introducció al OpenOffice del Citilab de Cornellà.







En aquests vídeos has après a realitzar un text bàsic en openoffice. Has utilitzat la barra d'eines i la de menú, canviar la font, tamany, color i d'altres.

ACTIVITATS:

1. Escriu una redacció en OpenOffice sobre les teves vacances ideals. 


Ha de ser d'un mínim de 10 línies i màxim de 20. Condicions del text: Títol de Trajan pro de tamany 20, en negreta, centrat i subratllat,  text en verdana tamany 11, justificat, treball guardat en format .doc. Escull un parell de paraules claus del teu text per aplicar ombra i subratllat gris amb punts.

Trobaràs molta informació a la pàgina ATENEU de xtec, o la pàgina de citylab.

Pots utilitzar fonts diferents a les predeterminades pel editor de text. Entra a www.dafont.com/es i descarrega't la font que més t'agradi!!!

lunes, 15 de septiembre de 2014

2. ELEMENTS BÀSICS PER FER GESTIONS EN LÍNIA




Per ser usuaris de la web, i poder optar a gran quantitat de serveis en linia que proporciona Internet necessitem identificar-nos. Existeixen moltes maneres de treballar de manera segura a Internet.

Entra a aquest enllaç, on es parla de les pàgines segures a Internet

1. Què és https? Com podem estar segurs de que les dades que estem introduïnt són segures?

Entra ara en els enllaços següents sobre signatura electrònica i utilitzem la signatura digital, llegeix els documents i mira els vídeos següents:

1. POSSIBILITATS D'INTERNET

Des del naixement d'Internet, la xarxa més gran de món ha evolucionat molt. Les primeres pàgines web que es van poder consultar a Internet son les que avui coneixem com web 1.0. Aquestes només permetien que els usuaris fossin consumidors d'informació ja que no permetien que aquests introduïssin cap tipus d'informació.
Les web 1.0 eren webs estàtiques, i l'únic mitjà de comunicació que existia era el correu web. Aquest tipus de comunicació només permetia unir, simultàniament, a dues persones i de forma asincrònica.

Amb l'evolució de la tecnologia i dels sistemes de comunicació, Internet també s'ha vist modificat i ha aparegut el que avui anomenem la web 2.0. El terme web 2.0 es refereix a noves webs que permeten a l'usuari participar, passant de ser un consumidor a un generador d'informació, fomentant la col·laboració i l'intercanvi d'informació entre tots els usuaris. Tambe s'anomenen webs dinamiques.

En definitiva, les aplicacions Web 2.0 ens permeten:
  • Fer us d'un software sense necessitat d’instal·lar-lo a l’ordinador. La web és la plataforma.
  • La informació és allò que mou a Internet.
  • Col·laboració en línia mitjançant els diferents recursos disponibles
  • Nous procediments per treballar, comunicar-se i participar al web.
  • Creació de noves xarxes de col·laboració entre usuaris.
  • Els productes es transformen en serveis que poden ser utilitzats per altres persones en el seu benefici.
Podem agrupar les web 2.0 segons les seves aplicacions com:
  • Aplicacions per a expresar-se/crear i publicar/difundir: blog, wiki...
  • Aplicacions per a publicar/difundir i cercar informació: YouTube, Flickr, SlideShare, Del.icio.us, Prezi, precedenaplicacions de Google,...
  • Aplicacions per a buscar/accedir a informació de la que ens interessa estar sempre ben actualitzats: RSS, XML, Atom, Bloglines, GoogleReader...
  • Xarxes sociales: SocialWok, Ning, Second Life, Twitter...
Mira els següents vídeos:

1. Possibilitats d'Internet



Què és la web 2.0?






ACTIVITATS:

1. Fes un llistat de totes les coses que podem fer amb Internet

2. Què és la Web 2.0? 
3. Què seria la Web 3.0? Busca informació sobre el tema.

viernes, 12 de septiembre de 2014

OBJECTIUS DEL BLOC

QUÈ PRETÉN AQUEST BLOC?

L'objectiu del bloc informàtica acTIC és la d'adaptar el continguts d'informàtica de l'assignatura de 4t d'ESO per a que l'alumne assoleixi els objectius de competència digital i pugui aprovar la prova d'acreditació acTIC nivell mitjà, reglada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta adaptació es realitza a l'Institut Menéndez y Pelayo de Barcelona.

Per assolir aquest objectiu utilizarem les eines proporcionades per la Generalitat de Catalunya a la pàgina de l'acTIC, unides amb recursos propis.

Pàgines interessants:

1. acTIC. Pàgina oficial de la Generalitat de Catalunya.
2. citilab. Tota la informació amb vídeos realitzat pel citilab de Cornellà.
3. Ateneu-xtec. Tota la informació amb activitat per la prova acTIC
4. Preparació acTIC. Pàgina web de preparació per l'acreditació acTIC. El nivell bàsic és gratuït, però el mitjà no.





QUÈ ÉS L'ACTIC?

Què és l’ACTIC?


(extret literalment del portal actic)

La sigla ACTIC correspon a la denominació “acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació”.

L’ACTIC és la certificació acreditativa de la competència digital, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació que les persones despleguen en situacions reals per as
solir objectius determinats amb eficàcia i eficiència.
L’ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador. La prova és telemàtica, encara que s’ha de fer en un centre col·laborador autoritzat per la Generalitat, el qual garanteix que es fa en les condicions adequades. Hi ha més de 300 centres distribuïts per tot Catalunya, amb molta diversitat d’horaris d'avaluació. La sol·licitud i l’obtenció del certificat també són telemàtics. No cal esperar cap convocatòria per presentar la sol·licitud.
Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració. Aquests certificats són, doncs, una eina que pot facilitar l'obtenció d'una feina, la promoció professional, l'accés a eines d’aprenentatge virtual o l'obtenció d'una certificació professional.
L’ACTIC es va obrir a la ciutadania (nivells 1 i 2) el novembre de 2009 i es va acabar de desplegar (nivell 3) a final de 2011. Les fites principals del projecte es recullen en el calendari que trobareu enllaçat més avall.

Característiques de l’ACTIC

L'ACTIC abasta no solament els ordinadors personals clàssics, sinó el conjunt d'eines TIC (té en compte, doncs, les tauletes, els telèfons mòbils, els sistemes GPS...).
L'ACTIC avalua la competència digital de la persona i no les habilitats en l’ús de productes concrets (ja sigui maquinari o programari). Incorpora el coneixement de conceptes essencials relatius a la societat de la informació, la cultura digital i les bones pràctiques (orientades a l’eficiència, l’ergonomia, el medi ambient i el respecte als drets i al treball de les altres persones). Considera les tecnologies de la informació i la comunicació no solament com a tecnologies, sinó també en el vessant de comunicació, informació i societat en xarxa.
L'ACTIC entén les competències digitals com unes capacitats genèriques a partir de les quals la persona pot aprendre constantment i adaptar-se de manera dinàmica a un entorn canviant.


Competències, nivells i certificats

El model d’acreditació es compon de 3 nivells de certificació:
  • Nivell 1 – Certificat bàsic
  • Nivell 2 – Certificat mitjà
  • Nivell 3 – Certificat avançat

Segons l’estructuració dels continguts competencials, es defineixen 8 competències, que es desglossen en realitzacions competencials. Per a cada realització competencial es defineixen indicadors segons els tres nivells. Els indicadors tenen associats uns determinats coneixements, procediments i actituds.





Què s'avalua?

Competències i nivells:
  • El nivell 2, com a nivell de referència, inclou les 8 competències.
  • El nivell 1 inclou 6 competències.
  • El nivell 3, pel seu caràcter especialitzat, comporta acreditar un nivell avançat en un mínim de dues competències triades per l'aspirant entre les següents: C4, C5, C6, C7 i C8. Per tant, per presentar-se a la prova del nivell 3caldrà tenir el certificat mitjà.



Competències ACTIC


Podeu trobar els continguts detallats per competència i nivell en format d’arxiu descarregable en l’apartat “Documentació de referència".

Com s’avalua?

L’avaluació de les diferents competències contingudes en el model ACTIC es realitzarà mitjançant una prova automatitzada que es farà en el centre col·laborador escollit per l'aspirant. La xarxa de centres col·laboradors estarà estesa per tot el territori de Catalunya per facilitar l'accés de la ciutadania a l'ACTIC.
La prova consistirà a respondre en un temps concret un conjunt de preguntes de diversos tipus que el sistema determinarà aleatòriament.
Les preguntes tindran un pes en la puntuació final que dependrà de la seva complexitat i dificultat. Per a cadascun dels diferents certificats ACTIC (bàsic, mitjà o avançat) la tipologia de preguntes i el temps disponible serà diferent.  Per superar la prova caldrà que la puntuació obtinguda sigui almenys el 70% de la puntuació màxima.  Els exercicis resolts parcialment es puntuaran amb un criteri de proporcionalitat.

Criteris de ponderació de les preguntes

Classificació de les activitats per grau d’interacció:






Matriu de ponderació de les preguntes segons el grau d’interacció i els elements que s’avaluen:





La ponderació de l'activitat es calcula multiplicant el factor de ponderació de l'eix horitzontal (determinat pel fet que s'avaluïn un o més elements) pel factor de ponderació de l'eix vertical (determinat pel grau d'interacció de l'activitat).

Puntuació de les activitats de simulació
Les simulacions estan dividides en diferents passos. Per a cada pas disposem de fins a 3 intents per resoldre la situació presentada. Aquestes activitats tenen una puntuació que varia en funció del nombre d'intents amb què es resolen atenent l'equació següent:
Puntuació del pas = (10/n) * cf
On:
  • 10 = puntuació màxima de l'activitat (sense ponderar)
  • n = nombre de passos de la simulació
  • cf = coeficient que depèn de l'intent en què s'ha resolt el pas

Els valors del coeficient són:
  • 1r intent: cf = 1
  • 2n intent: cf = 0,5
  • 3r intent: cf = 0,25


El nombre d'activitats i el temps màxim per realitzar la prova, segons nivells, són:
  • Per al nivell 1 (certificat bàsic): 75 minuts i 40 activitats
  • Per al nivell 2 (certificat mitjà): 100 minuts i 70 activitats
  • Per al nivell 3 (certificat avançat): 35 minuts i 25 activitats per competència


És fonamental mirar atentament la Guia de la prova abans de realitzar-la. Hi trobareu exemples dels diferents tipus de preguntes i una explicació del funcionament d’aquestes i de la prova en general.
La prova d'avaluació corresponent al nivell 3 es farà en una o dues sessions, en funció del nombre de competències en què l'aspirant vulgui avaluar-se. Cada sessió consisteix en 1, 2 o 3 blocs d'activitats, relatius respectivament a cadascuna de les competències que s'avaluen en la sessió.
Un cop acabada la prova, el sistema en mostrarà el resultat, que serà "apte/a" o "no apte/a". En el cas del nivell 3, es mostraran separadament els resultats dels diversos blocs competencials en finalitzar la sessió. Si la persona aspirant supera la prova global del nivell 1 o 2 o assoleix un mínim de dues competències del nivell 3 aprovades, a partir d'aquell moment podrà descarregar en línia el certificat acreditatiu sempre que ho necessiti. Si el resultat és no apte, el sistema li indicarà quines competències ha de reforçar.
L’aspirant que no superi l’avaluació del nivell 1 o 2, o d’alguna competència del nivell 3, no la podrà repetir fins al cap d’un mes com a mínim, i després de formular una nova sol·licitud.
Si l’aspirant aprova només una competència del nivell 3, aquest resultat mantindrà la seva validesa, de tal manera que només caldrà que realitzi la prova d’avaluació d’una altra competència. Si supera aquesta, ja tindrà dret al certificat. La validesa del resultat de la primera prova es perdrà quan s’actualitzin els continguts competencials.
Les persones amb discapacitat igual o superior al 33%, legalment reconeguda, poden demanar en la sol·licitud de participació en la prova l'adaptació o adequació del temps o dels mitjans materials necessaris per a realitzar-la.
Les persones que hagin participat en alguna de les proves poden consultar mitjançant el portal ACTIC el seu historial, que inclourà les dades referents a les proves realitzades i els certificats obtinguts.
Quan s'aprovi una actualització dels continguts competencials de l'ACTIC, les persones que s'hagin examinat amb anterioritat podran tornar a inscriure's en una nova prova amb l'objectiu d'obtenir un certificat actualitzat.

Expedició i validesa dels certificats
El certificat ACTIC consisteix en un document digital en format PDF signat electrònicament per la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació. El certificat conté les dades següents:
  • Nom i cognoms i número de document identificatiu de la persona titular
  • Nivell i, en el cas de l’avançat, les competències aprovades
  • Versió dels continguts competencials respecte dels quals s’ha fet la prova. Concretament, s’especifica la norma que els ha aprovat (actualment, el Decret regulador de l’ACTIC; quan s’actualitzin, una ordre del conseller competent)
  • Data de la sessió o les sessions de la prova d’avaluació en què l’avaluació ha estat satisfactòria
  • Data d’emissió del certificat
  • Número de registre
  • Signatura amb segell electrònic de l’òrgan competent (Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació)
En el cas del nivell 3, si el titular aprova noves competències, aquestes s’incorporaran al certificat quan es descarregui.